Deducerea personala de baza
Deducerea personala de baza
Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, angajatii au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala. Aceasta se acorda pentru fiecare luna a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza, in limita venitului realizat.
Deducerea personala este stabilita in functie de:
– venitul brut lunar din salarii realizat de catre angajat, si de
– numarul de persoane aflate in intretinerea acestuia.
Veniturile salariale pentru care se acorda deducerea personala
Deducerea personala se acorda pentru angajatii care au un venit lunar brut de pana la 3.000 lei inclusiv.
Nu sunt considerate persoane aflate in intretinere persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 mp in zonele montane.
Stabilirea deducerii personale in functie de persoanele avute in intretinere
Obligatia stabilirii persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului este in sarcina angajatoruluii, la functia de baza, pe baza unei documentatii care trebuie furnizata de angajat.
Persoana aflata in intretinere poate fi sotul/sotia angajatului, copiii acestuia, precum si alti membri de familie ai sai sau sotiei/sotului acestuia, pana la gradul al doilea inclusiv.
Copilul minor este considerat intotdeauna intretinut, cu exceptia celor incadrati in munca, indiferent daca se afla in unitati speciale sanitare sau de protectie speciala si altele asemenea, precum si in unitati de invatamant, inclusiv in situatia in care costul de intretinere este suportat de aceste unitati. In acest caz eventualele venituri obtinute de copilul minor nu se au in vedere la incadrarea in venitul de 300 lei lunar.
Important! Pentru copilul minor aflat in intretinerea parintilor sau a tutorelui, deducerea personala se acorda fiecaruia dintre parinti, respectiv tutorelui.
Deducerea personala nu se acorda personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, potrivit legii.
Cum se determina incadrarea veniturilor in plafonul de venituri de 300 lei/luna?
Daca venitul unei persoane aflate in intretinere depaseste 300 lei lunar, ea nu este considerata intretinuta.
Verificarea incadrarii veniturilor persoanelor aflate in intretinere in suma de 300 lei lunar se realizeaza prin compararea acestui plafon cu veniturile brute realizate, astfel:
a) in cazul in care acestea realizeaza venituri de natura pensiilor, indemnizatiilor, alocatiilor si altele asemenea, venitul rezulta din insumarea tuturor drepturilor de aceasta natura realizate intr-o luna;
b) in cazul in care venitul este realizat sub forma de castiguri la jocuri de noroc, premii la diverse competitii, dividende, dobanzi si altele asemenea, venitul lunar se determina prin impartirea venitului realizat la numarul de luni ramase pana la sfarsitul anului, exclusiv luna de realizare a venitului;
c) in cazul in care realizeaza atat venituri lunare, cat si aleatorii, venitul lunar se determina prin insumarea acestor venituri.
In functie de venitul lunar al persoanei intretinute, trebuie sa procedati astfel:
a) in situatia in care una dintre persoanele aflate in intretinere, pentru care angajatul beneficiaza de deducere personala, obtine in cursul anului un venit lunar mai mare de 300 lei lunar, veti reconsidera nivelul deducerii personale corespunzatoare pentru persoanele ramase in intretinere incepand cu luna urmatoare celei in care a fost realizat venitul, indiferent de data la care se face comunicarea evenimentului;
b) in situatia in care angajatul va solicita acordarea deducerii personale pentru persoana aflata in intretinere ca urmare a situarii venitului lunar al acesteia din urma sub 300 lei lunar, veti incepe acordarea deducerii personale reconsiderate pentru persoana in intretinere odata cu plata drepturilor lunare ale lunii in care angajatul a depus documentele justificative.
Care sunt actele pe baza carora se beneficiaza de deducerea personala de baza?
Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, angajatul trebuie sa depuna la firma angajatoare o declaratie pe propria raspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
a) datele de identificare ale angajatului (numele si prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
b) datele de identificare a fiecarei persoane aflate in intretinere (numele si prenumele, codul numeric personal).
In ceea ce priveste copiii aflati in intretinere care nu sunt minori, angajatul va trebui sa anexeze la aceasta declaratie o adeverinta de la angajatorul a celuilalt sot sau declaratia pe propria raspundere a acestuia ca nu beneficiaza de deducere personala pentru acel copil.
De asemenea, angajatul va trebui sa furnizeze si o declaratie pe propria raspundere a persoanei aflate in intretinerea sa, cu exceptia copilului minor, care trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
a) datele de identificare a persoanei aflate in intretinere, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
b) datele de identificare a angajatului care il /o ia in intretinere, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
c) acordul persoanei intretinute ca intretinatorul sa o preia in intretinere;
d) nivelul si natura venitului persoanei aflate in intretinere, inclusiv mentiunea privind suprafetele de teren agricol si silvic detinute, precum si declaratia cu privire la desfasurarea de activitati agricole, silvicultura si/sau piscicultura;
e) angajarea persoanei aflate in intretinere de a comunica persoanei care contribuie la intretinerea sa orice modificari in situatia venitului realizat.
Declaratiile pe propria raspundere depuse in vederea acordarii de deduceri personale nu se emit ca formulare tipizate.
Angajatul va prezenta angajatorului documentele justificative care sa ateste informatiile referitoare la persoanele aflate in intretinere, cum sunt: certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale copiilor, adeverinta de venit a persoanei intretinute sau declaratia pe propria raspundere si altele. Documentele vor fi prezentate in original si in copie, angajatorul pastrand copia dupa ce verifica conformitatea cu originalul.
Daca la un angajat intervine o schimbare care are influenta asupra nivelului reprezentand deducerea personala, el este obligat sa instiinteze firma in termen de 15 zile calendaristice de la data la care s-a produs evenimentul care a generat modificarea, astfel incat acesta sa reconsidere nivelul deducerii incepand cu luna urmatoare celei in care s-a produs evenimentul.
Deducerea personala nu se fractioneaza in functie de numarul de ore in cazul veniturilor realizate in baza unui contract de munca cu timp partial, la functia de baza.