Impozitare Km parcursi pentru firma, deductibilitate
Modul de impozitare kilometrii parcursi de angajati
In cazul in care angajatii folosesc masina firmei in interes propriu, legislatia fiscala in vigoare (Codul Fiscal si Normele de Aplicare ale Codului Fiscal) impune ca aceasta utilizare sa fie considerata avantaj de natura salariala. De asemenea, avantaj este considerat a fi si combustibilul consumat pe km parcursi in interes propriu.
In functie de modul in care apartine masina firmei/reprezentantei, modul de calcul al acestui avantaj (lunar) este:
A. Daca masina este in proprietatea firmei:
Avantajul = [numarul de km parcursi in interes propriu / numarul total de km parcursi] x 1,7% x valoarea de achizitie a masinii
B. Daca masina este inchiriata (leasing operational):
Avantajul = [numarul de km parcursi in interes propriu / numarul total de km parcursi] x chiria lunara de leasing
Nota: km parcursi de acasa la servici si de la servici acasa nu sunt considerati avantaj salarial.
Combustibilul consumat in interes propriu este calculat prin aplicarea la consumul total lunar al procentului de km parcursi in interes propriu.
Exista doua posibilitati de recuperare a acestor bani de catre firma:
a) salariatul returneaza contravaloarea in lei a avantajului de natura salariala. In acest caz, nu apare necesitatea unei impozitari separate a acestuia. Angajatul va returna suma in lei pe baza de chitanta sau va primi un salariu net eferent lunii respective diminuat cu contravaloarea avantajului salarial.
b) firma adauga contravaloarea in lei a avantajului la salariul net, ca o prima neta. In acest caz, toate impozitele si contributiile sociale vor trebui calculate si platite de catre firma (intr-un procent de cca 70% din valoarea avantajului). Salariatul nu va avea de rambursat nimic si va primi salariul net normal al lunii respective.
C. Masina este proprietatea salariatului
In cazul in care masina este in proprietatea salariatului, acesta o poate inchiria firmei. Pentru aceasta, trebuie intocmit si semnat un contract de inchiriere, care trebuie inregistrat in 15 zile de la semnare la Administratia Financiara teritoriala de care apartine salariatul. Acesta va trebui ca trimestrial sa plateasca un impozit de 12% la venitul brut obtinut din inchiriere iar anual, pana la 15 mai al anului curent pentru anul anterior, sa intocmeasca si depuna o declaratie privind veniturile din cedarea folosintei bunurilor.
Pe baza acestui contract de inchiriere, firma va putea deconta rata de leasing operational, financiar, etc pe care salariatul o are de platit in cazul in care isi achizitioneaza masina pentru a o folosi in interes de serviciu.
Toata procedura referitoare la foaia de parcurs trebuie urmata si in acest caz, inclusiv cea referitoare la calculul avantajului de natura salariala din utilizarea masinii inchiriate catre firma/reprezentanta in interes propriu si partea de combustibil consumata pe km parcursi in interes propriu.