Reguli aplicare TVA 2016, TVA 20% sau TVA 24%

TVA cu cota 20% sau cu cota 24%, aceasta este intrebarea cea mai frecventa pe care firma noastra a primit-o in aceasta perioada. Din acest motiv va prezentam mai jos interpretarea noastra din punct de vedere TVA, privind emiterea facturilor in 2016, cu noua cota de TVA 20%, respectiv TVA cu cota 24 %.

Incepand cu data de 01.01.2016 cota aplicabila este de 20%, 5% sau 9%.

Regula generala este ca faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor.

Noul cod fiscal, legea nr227/2015, prevede si unele exceptii:

Exemple de exceptii determinate de faptul generator:

a. Prestarile de servicii care determina decontari sau plati succesive, cum sunt serviciile de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari.

b. Bunurile livrate in baza unui contract de consignatie se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai.

c. Bunurile transmise in vederea testarii sau verificarii conformitatii, se considera ca livrarea bunurilor are loc la data acceptarii bunurilor de catre beneficiar.

d. Stocurile la dispozitia clientului se considera ca livrarea bunurilor are loc la data la care clientul retrage bunurile din stoc in vederea utilizarii, in principal pentru activitatea de productie.

e. Livrarile de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrarii este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca un proprietar (inclusiv in cazul leasingului). Prin exceptie, in cazul contractelor care prevad ca plata se efectueaza in rate sau al oricarui alt tip de contract care prevede ca proprietatea este atribuita cel mai târziu in momentul platii ultimei sume scadente.

Exemple de exceptii determinate de data facturarii sau data platii:

livrari de bunuri si prestari de servicii care se efectueaza continuu, cum sunt: livrarile de gaze naturale, de apa, serviciile de telefonie, livrarile de energie electrica si altele asemenea, se considera ca livrarea/prestarea este efectuata la datele specificate in contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate sau la data emiterii unei facturi, dar perioada de decontare nu poate depasi un an.
operatiuni de inchiriere, leasing, concesionare, arendare de bunuri, acordare cu plata pe o anumita perioada a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct si superficia, asupra unui bun imobil, serviciul se considera efectuat la fiecare data specificata in contract pentru efectuarea platii.
Cazuri practice:

-factura emisa in ianuarie 2016 pentru servicii telefonie mobila, utilitati aferente lunii decembrie 2015, este cu TVA 20%

– factura de leasing emisa in luna ianuarie 2016 cu servicii aferente lunii decembrie 2015, este cu TVA 20%

– situatie de lucrari acceptata de client in luna decembrie 2015, dar factura emisa in ianuarie 2016, aceasta este cu TVA 24%

Exemple de exceptii determinate de facturare in avans:

In cazul emiterii unei facturi de avans, TVA ul se considera cel de la data emiteri facturii, inainte de data la care intervine faptul generator;

Caz practic:

Se emite factura de avans in noiembrie 2015, TVA 24 %, se finalizeaza lucrarea si se emite factura finala in luna ianuarie 2016.

Se poate proceda in 2 moduri:

– se emite factura de storno pentru factura de avans din luna noiembrie 2015, cu TVA 24% si se emite factura finala, cu toata valoarea contractului in ianuarie 2016 cu TVA 20%

SAU

-se emite o singura factura in care pe prima linie se storneaza factura emisa in noiembrie 2015 cu cota 24% si se factureaza toata valoarea contractului cu cota de TVA 20%

Exemple de exceptii determinate de aplicarea sistemul TVA la incasare:

In acest caz exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii

Alte cazuri:

Prestarile de servicii care nu se regasesc mai sus se considera efectuate la data finalizarii prestarii serviciului respectiv.

Contacteaza-ne pentru detatii