Schimbari privind beneficiarul real al dividendelor

Schimbari legislative importante referitoare la beneficiarul real al dividendelor unei firme

Recent a aparut Legea 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spalarii banilor şi finantarii terorismului. Aceasta obliga firmele sa faca publice mai multe informatii cu privire la structura actionariatului și a beneficiarilor reali ai dividendelor.

Beneficiarul real al dividendelor

Prin „beneficiarul real al unei societatii” se intelege orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma firma. Potrivit legii, beneficiarul real este persoana fizica care detine:
cel putin 25% din actiunile/partile sociale firmei plus o actiune, sau

peste 25% din capitalurile proprii ale firmei.

In cazul in care, dupa epuizarea tuturor mijloacelor posibile şi cu conditia sa nu existe motive de suspiciune, nu se identifica nicio persoana fizica pe baza criteriului de mai sus cu privire la participatia detinuta, se va considera ca persoana sau persoanele fizice care asigura conducerea firmei reprezinta beneficiarul/beneficiarii reali ai acesteia.
In cazul unei societati la care sunt asociati alte firme, trebuie verificate si la ele aceleasi criterii de identificare a beneficiarilor reali. De exemplu, o societate la care asociatul unic este tot o societate (sau mai multe societati), va trebui sa aplice criteriile de identificare a beneficiarilor reali la fiecare dintre acestea, samd.
Registrul beneficiarilor reali

Legea introduce infiintarea unui Registru al beneficiarilor reali la nivelul Registrului Comertului.
Pentru aceasta, firmele vor avea obligatia sa depuna la Registrul Comertului o declaratie privind beneficiarul real, in forma autentica.
Pe toata perioada existentei sale, societatea va trebui sa dea o declaratie privind beneficiarul real care sa fie depusa anual sau ori de cate ori intervine o modificare:
Declaratia anuala se depune la Registrului Comertului in care este inmatriculata firma in termen de maximum 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale, deci data de 11 iunie a anului urmator

Daca intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia se depune in termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.

Nerespectarea obligatiei de depunere a declaratiei privind beneficiarul real constituie contraventie şi se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. Sanctiunea va fi aplicata reprezentantului legal al societatii, in sarcina lui fiind stabilita obligatia respectarii acestei obligatii.

In situatia in care obligatia de a furniza informatiile cu privire la beneficiarul real nu este respectata nici dupa aplicarea amenzii respective, societatea va putea fi dizolvata la cererea Registrului Comertului.

Societatile inregistrate la Registrul Comertului ale caror actiuni sunt tranzactionate pe o piata reglementata şi care sunt supuse unor cerinte de publicitate in acord cu cele reglementate de legislatia Uniunii Europene ori cu standarde fixate la nivel international sunt exceptate de la aplicarea prevederilor Legii 129/2019 cu privire la identificarea beneficiarului real.

Deoarece in momentul de fata Registrul Comertului nu solicita informatii referitoare la faptul ca actiunile societatilor sunt sau nu tranzactionate pe o piata reglemenata, este recomandabil ca societatile in aceasta situatie sa declare faptul ca reglementarile nu ii sunt aplicabile, aducand in sprijinul declaratiei și documente in acest sens.

Contacteaza-ne pentru detatii