Amnistie fiscala Monitorul Oficial nr. 0785/21.10.2015

Ieri a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 0785/21.10.2015-OUG nr. 44 din 14 Octombrie 2015 Ordonanta de urgenta privind acordarea unor facilitati fiscale.

Acest act normativ se adreseaza tuturor contribuabililor persoane juridice sau persoane fizice ce înregistreaza impozite si taxe datorate la bugetul general consolidat restante la data de 30 septembrie 2015 ce pot beneficia de anularea penalizarilor de întarziere si a unei cote de 54,2% din dobanzile de întarziere daca achita impozitele scadente pana la data de 31 martie 2016.

Anularea datoriilor este defapt prin orice alt mod legal de stingere a obligatiilor prevazut în legislatia fiscala.

Cererea de anulare, care este termenul de depunere?

Cererea de anulare poate fi depusa pana la data de 30 iunie 2016 inclusiv, sub sanctiunea decaderii. Depunerea ulterioara acestui termen este considerata tardiva, iar contribuabilul nu poate beneficia de aceste facilitati.

Conditiile principale pentru a beneficia de amnistie, care sunt acestea?

Un contribuabil poate beneficia de amnistie daca îndeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

toate debitele principale restante la data de 30 septembrie 2015 se sting pana la data de 31 martie 2016;
diferenta de dobanda de întarziere în cota de 45,8% se stinge pana la data de 30 iunie 2016;
toate impozitele si taxele cu scadenta în perioada 1 octombrie 2015 – 31 martie 2016 sunt achitate conform legii, analiza facandu-se inclusiv la data depunerii cererii;
contribuabilul are depuse la organul fiscal toate declaratiile fiscale;
contribuabilul depune cererea de anulare a acestor accesorii pana la data de 30 iunie 2016.
Mai exista si contribuabili care au esalonari la plata aferente unor obligatii restante deja aprobate. Si acestia pot beneficia de esalonare la plata la data de 30 septembrie 2015 în conditiile OUG nr. 29/2011 pot beneficia de anularea penalitatilor de întarziere si a cotei de 54,2% din dobanzi daca îndeplinesc conditiile prevazute de prezentul act normativ, respectiv conditiile corelative de esalonare a obligatiilor.

Impozitele locale, care sunt prevederile ordinului?

Consiliile locale pot adopta astfel de proceduri de amnistie fiscala. Adoptarea procedurii este lasata in sarcina acestora. În cazul în care consiliul local decide aplicarea unei amnistii fiscale, se anuleaza o cota de 73,3% din majorarile de întarziere datorate pentru neplata la scadenta a impozitelor pentru bugetul local.

Ce se întampla daca exista o inspectie fiscala în desfasurare?

Contribuabilii supusi inspectiei fiscale desfasurate dupa intrarea în vigoare a acestei ordonante, ocazie cu care se constata diferente fata de declaratiile depuse deja de acestia, beneficiaza de o masura de ajutor.

În acest sens, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonantei, acestia pot depune declaratii rectificative.

Foarte important: prin obligatii restante la data de 30 septembrie 2015 se întelege:

obligatii de plata scadente pana la data de 30 septembrie 2015;

diferente ale debitelor principale si accesorii stabilite în urma inspectiei fiscale, comunicate pana la data de 30 septembrie 2015;
orice alte obligatii identificate prin titluri executorii emise potrivit legii, aflate în evidenta organului fiscal la data de 30 septembrie 2015.
În termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ se adopta procedura efectiva de punere în aplicare.

Contacteaza-ne pentru detatii