Modificari fiscale ianuarie 2017

Modificari fiscale majore 2017

Nou instalatul Guvern Grindeanu a pus in practica o mare parte a promisiunilor electorale ale PSD in domeniul impozitelor si taxelor.

Printr-o serie de ordonante de Urgenta, au fost introduse urmatoarele modificari majore ale legislatiei fiscale:

Regimul microintreprinderilor

Incepand cu acest an, vor deveni platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor societatile care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mica sau egala cu echivalentul in lei a 500.000 EUR, in crestere de la 100.000 EUR cat este in prezent.

S-a modificat si modul de impozitare a microintreprinderilor:

S-a stabilit o cota de impozitare de 1% pentru pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati – s-a abrogat cota actuala de 2 % pentru microintreprinderile cu un salariat;

Microintreprinderilor care nu au angajati li se aplica o cota de impozitare de 3%.

Firmele platitoare de impozit pe profit care la data de 31.12.2016 indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru incadrarea ca microintreprinderi vor aplica acest sistem incepand cu data de 01.02.2017.

In consecinta, ele vor calcula, declara si plati impozit pe profit pentru trimestru I 2017. Termenul de depunere a declaratiei 101 si de plata a impozitului este 25.02.2017.

Salariul minim brut pe economie

Incepand cu data de 01.02.2017, salariul minim brut pe economie va creste de la 1.250 lei cat este in prezent la 1.450 lei.

Eliminarea plafonului de limitare a CAS platita de angajati si angajator

Incepand cu data de 01.02.2017 va fi eliminat plafonul care limiteaza baza de calcul a CAS angajat la 5 salarii medii brute pe economie. La fel, se elimina si limitarea bazei de calcul a CAS angajator la 5 salarii medii brute pe economie inmultit cu numarul de salariati.

In acest fel, salariile nete aferente salariilor brute mai mari de 13.405 RON vor scadea semnificativ.

Contributia de asigurari de sanatate aferenta dividendelor

A fost eliminata obligativitatea platii CASS in cazul dividendelor obtinute de persoanele fizice care obtin (si platesc CASS pentru) venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunur ilor, venituri din asocierea cu o persoana juridica sau venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

Modificarea modalitatii de stabilire a impozitului datorat pentru veniturile obtinute din transferul dreptului de proprietate

In cazul veniturilor obtinute ca urmare a transferului dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, se introduce un plafon neimpozabil (o deducere) in suma de 450.000 lei.

Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% asupra valorii impozabile, calculata ca diferenta intre valoarea de tranzactionare si plafonul neimpozabil.

Facilitati pentru firmele care desfasoara exclusiv activitate de cercetare

Firmele care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare vor beneficia de facilitatea de scutire a impozitului pe profit, care se aplica in primii 10 ani de activitate.

Contacteaza-ne pentru detatii